BEZDUŠNI

/Kolo IV knjiga 2/

Dugo sam se pripremao da napišem ovaj roman. Tačnije, razvijao sam tu ideju u glavi nekoliko meseci, dok konačno nisam rekao sebi: „Dobro, sad sam spreman“. Pisao sam ga tokom zime i završio na prvi dan proleća. Međutim, kada sam ga napisao, shvatio sam da sam se previše zaneo u onu filozofsku tačku gledišta, onu koja manje dočarava priču, a više je priča. Zato sam ga, bez imalo premišljanja, jednostavno presekao, izbacivši na desetine „suvišnih“ stranica. Ovo što se sada može pročitati više, čini mi se, priliči savremenim čitaocima. Uostalom, kome treba još jedan filozofski roman?!
Mnogi prijatelji su me, nakon čitanja, pitali odakle mi takva ideja. Mislili su valjda da ću im reći bogzna šta, možda da sedim ispod drveta i razmišljam o čovečanstvu… Ali, odgovor je vrlo jednostavan, ako ne i smešan – slučajno mi je palo na pamet. Sasvim slučajno zainteresovao sam se za mračnu komoru, što me je odvelo do oka, a oko, je l’, do duše. Tako sam i došao do El Haitama i jednog teksta, simpozijuma o njemu i njegovoj naučnoj knjizi koja nosi naziv „Knjiga o optici“. Taj tekst (1) inspirisao me je da napišem priču koja se neće u tolikoj meri baviti naukom, koliko fikcijom.
Kroz dinamičnu radnju i bogate dijaloge, potrudio sam se da predstavim sliku novog sveta koji nam predstoji pre ili kasnije. Neki će se možda pronaći u njemu, neki će se možda zgroziti. Ali svi vrlo dobro znaju, i bez ove knjige, da je to ono što sledi. I, odmah da razjasnim, nisam borac za ljudska prava, niti bih se usudio da nazovem sebe filantropom, ali osećao sam neopisiv poriv da napišem ono što svi već znaju. Iako su mnogi to rekli pre mene, iako, zajedno sa njima, ja ne mogu da zaustavim to novo doba, ipak mogu sebi da kažem: „Nisam sedeo skrštenih ruku.“ I sada, kada sam stavio tačku na poslednju rečenicu, osećam se dobro. I to je, mislim, sve što čoveku treba u životu.

(1) Painted Optics Symposium; D. Hockney, J. T. Spike, S. Grundy, R. Lapucci, F. Camerota, C. M. Falco, C. Pernechele; Florence, 2008.

Stefan Sofronijević

Ostavite odgovor