Флора Васерне
Флора Васерне

У сусрет изласка из штампе Магије Васерне – први део Знак рата, упознајте се са флором Васерне: ово су три биљке са којима се можете сусрести у баштама Змајограда, престоном граду Змејског краљевства!
Оалма: Дрвенаста биљка, сродна палми. Распрострањена је широм Змејског краљевства, углавном у топлијим и осунчанијим крајевима. Плодови оалме називају се дааке; то су сићушни, уљани плодови који сазревају на јесен. У Змејском краљевству користе се за припрему колача, торти и пита. Права вредност оалме је, међутим, у њеном соку: када се стабло оалме посече, из њега се добија бистар и освежавајући сок, који представља најпопуларније змејско пиће.
Змајдрво (Змајодрво): Листопадно дрво, високог, издуженог стабла и карактеристичних троугластих листова, који мењају боју од зависности од годишњег доба: од златно-жуте у рано пролеће до тамноцрвене у касно лето и јесен. Бобице змајдрвећа су ситне, црвене боје и округластог облика; слатког укуса, неутралишу дејство магије када се конзумирају, чак и у малим количинима. Змајдрвеће је ретко у природи, али је доста често у парковима због своје необичне лепоте.
Краљевска (краљева) палма: Ретка врста палми, име је добила по карактеристичним листовима који расту директно из стабла и подсећају на круну. Најчешћа у Змајограду, због бројних вртова чији је незаобилазни део. По легенди, краљева палма живи онолико колико и краљ за време чије владавине је посађена. Змејски научници нису успели да нађу доказе за ову тврдњу; иако је примећено да је увенуће палми нешто чешће након смрти краља, та појава није изражена у довољној мери да би се сматрала за правило. Прави разлог ове појаве засада остаје нејасан.

Огњен Томић

KUPITE KNJIGU

Magija Vaserne – prvi deo Znak rata

 

28079938_2310372735855720_1825004258_o28034140_2310373072522353_844140458_omagija-vaserne-znak-rata