15126259_1090196281106850_366430275_oNaučno-tehnološke revolucije donele su radikalne promene, preobražavajući univerzum u globalno selo. To je mesto kada naučna fantastika postaje naša stvarnost, i tačka u kojoj započinje stvaralačka misao pripovedanja Stevana Šarčevića. Izmaštani svetovi vode nas kroz nove dimenzije življenja ovaploćene u interplanetranim vozovima, novim sojevima, implantima, veštačkoj inteligenciji, ali i osvešćuju spoznaju o opstanku ljudskih slabosti. Šarčevićevi prozni zapisi drže nas zarobljene u trenutku kada je „… ispred nas evolucija, iza nas revolucija, a mi u sredini“ – Viva la revolución!

Prolazeći kroz štivo preispitivaćemo granice do kojih su likovi spremni da rizikuju kako bi postigli svoj cilj. Da li će pregaziti ono što im je sveto? Da li će poništiti uspomene? Koliko boli izdaja i koje principe treba pregaziti da bi postali „punopravni priznati“? Na tom putu nema kompromisa, samo eksplozija akumulirane energije usmerene ka jednom putovanju, strastveno odsviranom violinskom koncertu, mentalnoj simbiozi srodnih bića, opstanku vrste… jer „najbolji plaćaju punu cenu“.

U društvima gde i dalje postoje lovci i lovine, više i niže vrste, građani i provincijalci i opstaje vekovni antagonizam „smernih hrišćana naspram varvara“, putovanje života likova se nastavlja, a „vreme ističe poput daha lokomotive“.

Tehnološki vrhunac neumitno donosi otuđenje čoveka od čoveka, čoveka od materijalnog sveta, ali i čoveka od samoga sebe. Iz tog razloga, a moguće i zbog piščevog senzibiliteta, iza neverovatne energije, negde u pozadini osnovne priče, mogu se nazreti tuga, usamljenost i čežnja.

U zbirci priča „Viva la revolución“ Stevan Šarčević ostaje veran svom pripovedačkom stilu. Priče koje su pune emocionalnog naboja, strasti, ekstremizma, mračnjaštva, sve su samo ne – uobičajene. Apokaliptični prizori izazivaju strepnju u čitaocu od nadolazeće sveprisutne mračne budućnosti. Ali na kraju tunela nalazi se svetlo – ljubav. Virtuelna, zamišljena, bratska ljubav, ljubav različitih vrsta, ljubav prema lepim stvarima, ljubav radi ljubavi. Ona nagoni na borbu, ona spasava. Ona je opstanak. Da je ima više ili kada bi se shvatila njena moć, možda ni zamišljena crna budućnost ne bi bila tako crna, jer – All we need is love.

 

Danijela Milosavljević