MULTIVERZUM

(iz Vikipedije, slobodne enciklopedije)

Multiveruzum je naziv za hipotetičku zamisao da postoji više univerzuma, koji zajedno čine jednu celinu svega postojećeg. Različiti univerzumi nazivaju se paralelni univerzumi. (…) Multiverzum je tema mnogih oblasti: kosmologije, fizike, filozofije, teologije i naučne fantastike. Naziv multiverzum smislio je Vilijam Džejms, a popularizovao Majkl Murkok, autor naučne fantastike. Popularni nazivi (…) su: alternativni, kvantni univerzumi, paralelni svetovi, alternativne realnosti.

 

Sledeći broj Argus Boks Online Magazine #16 izaći će tokom januara, sa temom “MULTIVERZUM”. Urednik broja je Stevan Šarčević.  Pozvani ste da svojim pričama, teorijskim radovima, prikazima filmova i (ili) knjiga, učestvujete u stvaranju što kvalitetnijeg broja.

Da bi tema bila jasnija, evo malo teorije. Multiverzum je postojanje dva ili više prostora u isto vreme u nečemu što nije sastavni deo ni jednog od njih, pri čemu naš kosmos igra samo jednu od podjednako beznačajnih uloga. Delovi tih drugih prostora koji se prožimaju sa našim ostaju uglavnom van nas, jer pripadaju dimenzijama nekog drugog univerzuma, iako je između njih moguća komunikacija i razmena materije i energije.

Ako imate ideju za radove na ovu temu, napišite je na (ne više od 5 strana i do 20-tog decembra 2016. uz uslov da rad nije objavljen ranije kao štampan) i pošaljite na mejl stipansevernjak@gmail.com  (sa naznakom MULTIVERZUM).

Priče svakako imaju prednost, ali ćemo razmotriti i vašu poeziju ako odgovara zadatoj temi.

 

arg-sm