ABOM #16 - MULTIVERZUM

Postoje takvi prostori, nama i našim tehnologijama nedosezljivi svjetovi, svemiri prisutni svuda oko nas, čijim stanovnicima smo mi dostupni, dok oni izmiču našim opažanjima.

(Ladislav Babic, Svjetovi duše)

Kad sam se prihvatio uređivanja „Argus Books Online Magazine“ #16 sa temom „Multiverzum“, ni sam nisam bio siguran šta bih očekivao. Srećom, autori su se pokazali mnogo maštovitijima od mene, pa evo ukratko sadržaja našeg putovanja po multiverzumu.

„PISTORIUSOV MANUSKRIPT“ Tihomira Jovanovića podrazumeva paralelne stvarnosti identične našoj, ali sa drugačijim vremenskim tokom, što čini mogućim lutanje duž dvesta zemaljskih godina, dok nas Aleksandra Filipović navodi na pomisao kako su neki od nas povremeno svesni prošlih života i drugačijih stvarnosti baš kao i „GOSPODIN M.“. U duhovitoj priči Borisa Starešine „KAKO JE BOG DANAS?“ saznaćete o započinjanju i okončavanju era, a šta se desi kad nadobudni Boljar krene da pronađe legendarni grad smešten usred tatarskih zemalja saznaćete u „ŠAMBALI“ Ivana Skupnjaka. Naizgled šablonsku postavku: psihijatar – osuđenik na smrt – upravnik zatvora, Darko Savić rešava neočekivanim obrtom u priči „LEK ZA SU- SU“, a Mira Satarić u pravoj pravcatoj space operi pod nazivom „TRAKA“ pokušava da pronađe odbeglog astrofizičara. U priči „SVJETOVI DUŠE“ tvrdokorni naučnik se susreće sa majčinom smrću što ga tera da se, koristeći svu svoju učenost, posveti spiritualizmu, a šta će otkriti ispričaće vam Ladislav Babić. O psihijatru koji dolazi da pomogne bakici oko priviđenja iz dvorišta saznaćete u priči „OPSENARI“ Vladimira Zavadovskog, a „NEŠTO ŠUŠTI KROZ ORAŠJE“ Radovana Sinđečića vodi nas kroz mističnu atmosferu uz dosta religioznih prizvuka. U priči „ZABLUDA“ Slavice Turinski- Lazić saznajemo šta se zaista desilo sa Garsijom Lorkom, dok Dejan Jovanović govori o pomalo pogubljenom piscu koji susreće raskalašnu pesnikinju na nekakvoj promociji. Kuda će ga to odvesti saznaćete u priči “(((STAKLENE PERLE)²)³)staklenu perlu“. U storiji „QUERITUR“ Tatjane Milivojčević zagrobni život je samo još jedan način postojanja sa identićnim sentimentalnim odnosima kao i u našoj dimenziji, a Milan Milovanović u priči „PRAZAN EKRAN“ prati stvaralačke muke jednog romanopisca. O ljubavi i njenim stranputicama čitaćete u kratkoj priči „ZOMBIJI“ Andree Štok, dok će vam u „WHAT IF… ?“ Tamara Babić razjasniti šta je simulator alternativnih života i kakve su posledice važnih životnih odluka. „JEROG“ Živojina Ivkovića govori kroz usta čoveka koji se probija kroz maglu i susreće neobičnu prikazu, a „ANINA SMRT“ Olivere Sinđelić je prava gotička pripovest o duhovima. Šta ako smo samo igračke u rukama pripravnika iz nekih viših sfera saznaćete u priči „AVATAR“ Danijele Milosavljević, a „JANE RUSSEL BLUES“ Dalibora Čerškova govori o preplitanju snova, mašte i stvarnosti. „IBLIS AZAZILAJ“ Alme Zornić je mračna priča o jednom nesvakidašnjem putovanju, dok „SVAŠTA JE LjUBAV“ Ljubice Perović multiverzum predstavlja kao preplitanje sudbina različitih ličnosti u kome svaka od njih predstavlja poseban kosmos. U trenutku kada se ti univerzumi ukrste, katastrofa je neminovna. Miloš Petronijević u priči „BESKUĆNIK“ lamentira o paralelnim svetovima siromašnih i bogatih.
Za poeziju su se pobrinuli Nataša Stanić i Ivan Gaćina, a eseje su napisali Kodjo Vangorski, Dušan Milijić i Aksentije Novaković.
Pre no što vam poželim lepe trenutke uz čudesne kosmose koje su naši autori kreirali koristim priliku da se zahvalim na sjajnim ilustracijama Tanji Šarčević, Narcisi Šehić, Ivanu Mesarošu i Filipu Nikoliću koji je zaslužan i za naslovnicu časopisa.

Do sledećeg broja pozdravlja Vas vaš urednik:

Stevan Šarčević

Argus Books Online Magazine #16 – MULTIVERZUM

Ostavite odgovor