GARI
GARI

London, druga polovina XVIII veka, godina je 1763.

Londonskim ulicama krstari na biciklu mali Stjui Pirs, dostavljač novina, koji živi u skladištu starih boja a ujedno je i štamparija. Skladište drži matori Bobi Robson. Tu je i Arsen Venger, ozbiljan igrač londonskog podzemlja.

Ser Džon Vilks je političar, stari engleski radikal, slobodoumni novinar i, kako se često komentariše, “pornografista i besramni samopromoter”, izdavač novina Nort Briton, i član Parlamenta, Helfajer kluba iliti Vitezova Fransisa od Vikomba. On živi u ulici Flit sa svojim batlerom po imenu Gari Spid, koji ponekad puši smešne cigarete.

Ser Džon Vilks započinje svoj dan sendvičem, koji ga podseća na Džona Montagua, erla od Sendviča Četvrtog i mali skandal u klubu, sa babunom.

Ser Džon Vilksu je na umu nešto vrlo radikalno. Čeka tog jutra izdanje svojih novina broj 45, koje će ući u istoriju. Pre incidenta sa babunom i pre tog čuvenog broja 45, u svom malom kupatilu priprema se za govor koji će održati na sednici Parlamenta. No, upravo saznaje od svog vernog batlera da je ista otkazana. Gari je to čuo na Ribljoj pijaci od Tonija Adamsa, čoveka kome se veruje. A Toni Adams je na dvoru kralja Džordža Trećeg dvorska luda, i na Ribljoj pijaci glavni izvor informacija običnog sveta.

Spletom okolnosti, ser Džon Vilks i dvorska luda Toni Adams, naći će se u zatvoru u istoj ćeliji…

Danijel Apro (Novi Sad, 1985.)

Pisac, novinar, politikolog. Boravi u Indoneziji, gde osluškuje kišu, pije kafu, čita knjige i sarađuje s Univerzitetom Sebelas Maret.

Diplomirao žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i od 2006. je novinar više dnevnih listova i portala. Titule mastera stekao u Budimpešti (politička teorija i tranziciona pravda) i Surakarti (decentralizacija u Jugoistočnoj Aziji).

Autor je romana Telepapatija, nagrađenog za najbolje prozno izdanja Nove POETIKE – Argus Books&Magazines za 2015. godinu. Objavio zbirku žanrovski hibridnih priča Reborneo – Proza jedne sezone monsuna nad Indonezijom. Nagrađivan na Nušićijadi za satiričnu priču “Igra sfernih oblika”, kao i na Dositejevom zlatnom peru za putopis “Autostoperski vodič kroz Borneo – Božić na ostrvu koje miriše na cimet”.

Zanimaju ga Azija, književnost 20. veka, filozofija, film, fudbal, pank. Skuplja pivske flaše: poseduje kolekciju s više od hiljadu različitih boca iz sedamdesetak zemalja, na svim kontinentima. Živi s jednom Lidijom iz Atine.