ANĐELČE NENSI
ANĐELČE NENSI

Anđelče Nensi je neobična i do suza duhovita priča o ljubavi između lokalne, afričke „pepeljuge“ i četrdeset godina starijeg Belca, začinjena do sada neopisivanim aspektima života u afričkim slamovima, naseljima sirotinje.

Još kao dete, prelepa i izuzetno inteligentna Nensi je shvatila da su vera, ljubav i nada svedeni na licemerje, seks i novac! Ovaj roman je surov prodor u njenu dušu. Priča o Anđelčetu Nensi razotkriva skrivene veze između crne magije, trgovine belim robljem i politike. Pored Nensi u priču je majstorski upredena čitava galerija likova koji se bore da pobede nemaštinu i prevare svoju sudbinu.

I pored svih užasa koje Nensi priređuje samoj sebi i svojoj okolini, nema čitaoca koji se u nju nije zaljubio!

Afrička trilogija je briljantan i do danas verovatno najsveubuhvatniji prikaz afričke stvarnosti koji se pojavio u svetskoj literaturi! Anđelče Nensi je prvi korak opsežnog poduhvata izdavanja Afričke trilogije. (Druga i treća knjiga su: Ispovest gospođice Kovalski i Bus za Raj, koje su u našem izdavačkom programu.)

Kodjo Vangorski je pseudonim ganskog i srpskog pisca Ljubomira Andjelkovića (1934). Vangorski je skoro tri decenije živeo u Zapadnoj Africi, od čega šest godina ispod linije siromaštva, u dramatičnom okruženju jednog od najvećih afričkih slamova. Njegovi romani su poznati po šokantnim opisima afričke svakodnevice.

Najznačajnija literarna ostvarenja su mu tri romana objedinjena u Afričku Trilogiju:

Anđelče Nensi, (doživeo kultni status u anglofonskoj Zapadnoj Africi)

Ispovest gospođice Kovalski i

Bus za Raj.

Od ostalih pisanja treba pomenuti roman Harampaša (za sada samo na engleskom); monografiju o Gani Srbija južno od Sahare; kao i polemičku knjigu Poreklo, širenje i sudbina zla.

U našoj zemlji je poznat po romanu Goldberg & Rozalinda i studiji Ostrašćivanje Prošlosti.